18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Název Množství a jednotka
borůvky, jahody, ostružiny nebo rybíz 250 g
smetana 12% 300 ml
máslo 1 lžíce
bramborový škrob 1 lžička
cukr krupice 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Žahour je sladká omáčka z borůvek podávaná k neplněným knedlíkům nebo lívancům původně z jižních Čech.



Postup
Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a tvoříme kuličky, které vaříme v mírně osolené vodě 10-13 minut podle velikosti knedlíčků. Podáváme polité ovocným žahourem.

Borůvkový žahour:
Borůvky - ale můžeme dát i jiné ovoce, jahody, ostružiny, maliny, rybíz, nebo jejich směs - rozmačkáme vidličkou, tak, aby pustilo šťávu, ale zůstaly nám kousky. Dáme do kastrůlku, kde jsme rozpustili máslo, přidáme cukr - množství cukru v receptu je orientační, nejlepší je začít jednou lžící a pak ve finále doslazovat, protože každé ovoce je jinak sladké. Podlijeme asi 1/2 dl vody a chvilku povaříme, aby ovoce trošku změklo, ale nerozvaříme je!. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu a přidáme lžičku škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody. Za stálého míchání povaříme dvě minuty a podle chuti dosladíme a dochutíme pár kapkami citronové šťávy.

Tip:
Žahour můžeme okořenit špetkou skořice.
A jde to i ze zmraženého ovoce :-).


 


RECEPTY

Špenátová polévka Pepka námořníka

Postup: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme nakrájené uzené... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové rohlíčky

Postup: Bílky s krupicovým cukrem šleháme nad parou do zhoustnutí. Pak přidáme mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňový dezert

Postup: Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a... zobrazit recept

RECEPTY

Ossobuco po milánsku

Postup: Plátky ossobuca zaprášíme moukou a ve velkém kastrolu (nebo přímo v pekáči, ve... zobrazit recept

RECEPTY

Uhlířské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě (na 3l vody dám 3 lžičky soli) doměkka. Uzený... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...